Over 100 jaar na vandaag  Levensverhalen schrijven

Specialist in het schrijven van levensverhalen & autobiografieën


Sinds 2013 organiseert 100 jaar na vandaag schrijfweken in Spanje op het gebied van het autobiografische genre. Of dat nu een familieverhaal is, een levensverhaal of een waargebeurd verhaal: al dit soort verhalen zijn mogelijk. De schrijfweken vinden het hele jaar door plaats op unieke locaties in Granada, Ronda en aan de kust in Zuid-Spanje (Andalusië). 


Bij 100 jaar na vandaag word je begeleid door professionele schrijfcoaches die zelf al jaren levensverhalen schrijven van anderen. Deelnemers leren niet alleen beter schrijven, maar ook hoe een verhaallijn zich vormt. Onze ©ES methode is daarbij essentieel, het staat voor: Eerst Structuur. Want naast dat er uitgebreid aandacht is voor creatief schrijven, zijn er onderwerpen waarover de deelnemers goed gaan nadenken zodat er een kapstok ontstaat waar het verhaal aan opgehangen wordt. Samen met de schrijfcoach halen deelnemers aan de hand daarvan de rode draad van het verhaal naar boven. Die methode is uniek, en nergens anders te volgen.


De groepen zijn klein, maximaal 8 deelnemers, zodat er veel tijd is voor persoonlijke begeleiding. Bij de schrijfweken van 100 jaar na vandaag is iedereen van harte welkom, er is geen schrijfervaring nodig om mee te doen. 

Brenda van Es

Ondernemer sinds 2013. Coach. Mentor

Kritisch meedenker. Dromenjager. Verhaler.

Luisteraar. Vragensteller. Aanmoediger. 

En dat allemaal in één persoon.


Brenda zet jou in beweging zodat jij gaat doen

wat je al jaren wilt: je boek schrijven.


Brenda van Es volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam. Ze maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok samen met haar man naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn levensverhaal’.


Een jaar later, in 2014, ontwikkelde ze de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensechte verhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring. 


"Al jong ontwikkelde ik een sterke taalknobbel. Mijn liefde voor taal werd gevoed door mijn Nederlandse lerares Wiep van 't Hart. Mensen die les van haar hebben gehad zullen begrijpen wat ik bedoel. Wat een mens! Boeken en met name het autobiografische genre boeien mij uitermate. De tijd waarin we leven vraagt om mooie menselijke verhalen, ik ben blij dat steeds meer mensen hun waargebeurde verhaal willen schrijven." 


In 2017 verscheen van haar hand het boek 'Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven'. Het werd lovend ontvangen door Schrijven Magazine. Je bestelt het boek hier.

De belofte:

 1. Dat je structuur hebt voor jouw verhaal en in bezit bent van een gedegen verhaallijn
 2. Dat je tot wel 40 uur schrijfbegeleiding krijgt van een professionele schrijfcoach. (Dat is een groot verschil met schrijfweken elders waar dikwijls een persoonlijke coachsessie van 1,5 uur in het programma is opgenomen)
 3. Dat je naar huis gaat met 
  1. een synopsis (korte samenvatting)
  2. de inhoudsopgave
  3. zo'n 4-8 losse verhalen
  4. de structuur van je hoofdstukken
 4. Dat je verblijft in een magische schrijfvilla 
 5. Dat je alle tijd krijgt / hebt om te schrijven

 • Flinke dosis schrijfplezier.
  Flinke dosis schrijfplezier.
 • Ontstaan van verhaallijnen.
  Ontstaan van verhaallijnen.