"Het schrijven werd behapbaar door de ©ES methodiek"

Je wilt je verhaal schrijven en merkt dat er opeens allerlei vragen om de hoek komen kijken: ‘waar begin ik’, ‘voor wie schrijf ik’, ‘welke vorm past het beste bij mijn verhaal’, ‘kan ik eigenlijk wel schrijven?’. Allerlei verlammende vragen waardoor je niet bij je startpunt komt. Zonde!


De ©ES methode -  Eerst Structuur – zorgt ervoor dat aan de hand van een stappenplan op een logische manier een stevig fundament voor je verhaal ontstaat waardoor je schrijft zonder focus te verliezen. Het geeft richting, overzicht en structuur. En dat maakt het schrijven van je verhaal behapbaar.

Kortom, een methodiek die hout snijdt! Brenda van Es vertelt hierover in de onderstaande video.

Wat is de ©ES methodiek?

De methode bestaat uit 15 stappen. Je hoeft nog geen verhaallijn te hebben of een rode draad, zolang je maar een idee hebt waaróm je je verhaal wilt schrijven, dat is al voldoende. De stappen staan hieronder genummerd maar het is niet per se de volgorde, soms worden stap 1 tot en met 10 kriskras door elkaar uitgevoerd.


 1. Definieer ‘levensverhaal’, 'boek' of 'autobiografie'
 2. Ideale lezer
 3. Personages
 4. Flaptekst
 5. Spitten in herinneringen
 6. Ordenen van gebeurtenissen
 7. Vind de rode draad (draden)
 8. Ideale schrijfstem
 9. Weet hoe je boek eruit zal zien
 10. Indeling
 11. Symbolen en herhalingen
 12. Uitwerken van 3 hoofdstukken
 13. Schrijf 3 hoofdstukken
 14. Leg dit een tijdje opzij (bijv. 4 weken)
 15. Lees nogmaals, redigeer

(Herhaal 12 t/m 15)


Tijdens de schrijfweken in Spanje ga je aan de slag met dit stappenplan en word je begeleid door een professionele schrijfcoach. Deze succesvolle methodiek is nergens anders verkrijgbaar. Al meer dan 100 mensen gingen je voor.


Lijkt het je prettig om op deze manier te schrijven aan je boek, familiegeschiedenis of levensverhaal, klik hier voor de schrijfweken in Andalusië. Of kom naar een dagcursus in Haarlem en maak kennis met ons.

Dit zeggen anderen over de ©ES methode:

"Dit heeft mij zoveel rust gegeven in het schrijven. Het bracht écht overzicht." -  Inge


"Het werd behapbaar. Wat een rust kreeg ik. Met het overzicht, kwam ook mijn schrijfplezier terug." - Birgit


De ©ES methodiek was een eye-opener voor mij. Ik wilde direct gaan schrijven maar ik heb ingezien dat je door de methode gerichter gaat schrijven en veel sneller tot je verhaal komt." Concetta


"De ES methodiek zorgde ervoor  dat mijn schrijfplan voor mijn boek af is, daar had ik daarvoor nog nooit over nagedacht. Over een schrijfplan. " - Emma