briefjes

Zo kies jij je ideale schrijfvakantie in het buitenland

Posted by boek schrijven | Brenda van Es | levensverhaal schrijven on June 13, 2016 at 3:35 PM

Dus je gaat een boek schrijven. Een boek over je leven; je autobiografie of levensverhaal? Een schrijfweek is een goede manier om de dagelijkse beslommeringen achter je te laten en je te focussen op het schrijven. Even geen afwas, geen telefoon en geen zorg voor wie of wat dan ook. Een week waarin jíj flink in de watten gelegd wordt en je je volledig kunt concentreren op jouw verhaal. Er zijn aardig wat mogelijkheden maar hoe kies je de juiste schrijfvakantie? Ik geef je hieronder 5 belangrijke tips.


Tip 1: Hoeveel persoonlijke begeleiding is er?

Als het je (nog) ontbreekt aan een goede structuur voor je verhaal is het prettig om naar een schrijfweek te gaan waar veel schrijfbegeleiding is. Let daarom op het aantal deelnemers. Bij een groep van twintig deelnemers kun je verwachten dat je veel minder persoonlijke begeleiding krijgt dan bij een groep van zes personen.


Tip 2: Kies jouw genre

Schrijf je je levensverhaal, familieverhaal of een autobiografie? Dan zoek je een andere schrijfweek dan iemand die een roman schrijft. Iemand die een roman schrijft, struikelt dikwijls over de nog te vormen personages. Binnen het autobiografische genre heb je daar niet mee te maken want er is niemand bekender met de hoofdpersoon dan jij. Als je een levensverhaal schrijft, zoek je een schrijfweek waarin je handvatten aangereikt krijgt omtrent de structuur van je verhaal. En natuurlijk een hele berg praktische tips om jouw verhalen op een heldere en krachtige manier op papier te krijgen zodat ze ook voor je kinderen en kleinkinderen prettig zijn om te lezen. Let hier op want voor je het weet zit je aan de verkeerde schrijftafel.


Tip 3: Bel vooraf met de docent, schrijfcoach

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: heb je een schrijfweek gevonden die je wat lijkt? Bel de docent. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook voor degene die de schrijfweek begeleidt. Als je autobiografisch schrijft, betekent het dat het persoonlijk kan worden. Het is daarom extra belangrijk om een goede klik te hebben met de persoon die jou mag begeleiden. Het komt behoorlijk nauw. Geen klik tijdens het telefoongesprek? Niet boeken! Voelt het goed? Boek je schrijfvakantie, schrijfweek of schrijfretraite gelijk. Twijfel je? Zoek verder, bel andere docenten en bel desnoods iemand twee keer. Stel in elk geval deze vragen:

Hoe groot is de groep maximaal?

Hoeveel persoonlijke begeleiding kan ik verwachten?

Wat is de aanpak?

Waar kan ik referenties lezen?

Waarom doet deze persoon wat hij / zij doet? (drive)


Tip 4: Zorg voor optimale rust

Waar je ook schrijft, als je structuur nog niet staat verblijf dan bij voorkeur niet in Nederland. Waarom? Goede vraag! Omdat je er bént, je bent telefonisch bereikbaar en dat weet het thuisfront ook ‘Ik weet dat je in een training zit maar waar kan ik de suiker vinden?’ Weg die flow, zonde! Dit heb ik dikwijls gezien bij trainingen die ik in Nederland heb gegeven. Gelukkig zetten we onze telefoon vaak uit als we naar het buitenland gaan. Ga bij voorkeur naar een zonnig land, in de zomer kan dat gerust België of Frankrijk zijn. Een schrijfweek onder de zon in Andalusië is natuurlijk het hele jaar een goed idee. Zon stimuleert namelijk energiestromen die je, zeker in het begin van je schrijfproces, heel goed kunt gebruiken.


Tip 5: Alleen rust nodig? Regel het zelf!

Heb je geen begeleiding nodig maar vooral rust? Huur een heerlijke villa onder de zon. Echt, het hoeft niet de wereld te kosten. Via www.booking.com is het zo geregeld. Bedenk wel dat daarmee de begeleiding, het schrijven met anderen en het in-de-watten-gelegd-worden-gevoel ook uit beeld zijn.

“want het mooiste wat je jezelf en je kinderen kunt geven, is jouw levensverhaal”

Door: Brenda van Es | www.100jaarnavandaag.nl

-----------------

Hier vind je alle informatie, locaties en data: www.100jaarnavandaag.com/cursussen

Categories: autobiografie, schrijfvakantie

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments